Päihittääkö Li Andersson Laura Huhtasaaren?

19.3.2019 - 16:12:37


Huhtikuun eduskuntavaaleissa naisia tullaan äänestämään eduskuntaan enemmän kuin koskaan aiemmin, arvioi vedonlyöntiyhtiö Betssonin vaaliasiantuntijatyöryhmä. Toistaiseksi naisten "Suomen ennätys" on eduskuntavaaleista kahdeksan vuoden takaa: Vuoden 2011 vaaleista naisia kohosi Arkadianmäen portaita astelemaan 85. Vuonna 2015 luku oli 83. Muutoin trendi on ollut nouseva, sillä 2003 luku oli vain 75.

- Valtavalla politiikan kokemuksella vaaleja analysoiva työryhmämme on laskenut, että edellinen ennätys rikotaan nyt heittämällä. Läpi meneviä naisia lasketaan olevan nyt jopa 91, kertoo Betssonin Head of Marketing Jussi Nurmi.

Tämä linjaus näkyy vedonlyöntikertoimissa: Mikäli uusi ennätysmäärä naisia (vähintään 86) valitaan, voittaja saa rahat takaisin vain 1,25-kertaisesti. Jos määrä jäisi alle 86:n, olisi kerroin peräti 3,55.

Vaalityöryhmä laskee, että naisia valitaan miehiä enemmän kolmessa vaalipiirissä: Helsingissä, Oulussa ja Kaakkois-Suomessa.

Historiaa saatetaan tehdä myös toisella tapaa: On täysin mahdollista, ja Betssonin kertoimien perusteella jopa erittäin todennäköistä, että 15:n vaaleissa eniten ääniä saavien ehdokkaiden joukossa naisia on nyt ensimmäistä kertaa Suomen historiassa enemmistö. Muutos olisi melkoinen neljän vuoden takaiseen, jolloin "TOP15-listalle" naisia ylsi vain neljä.

Todennäköisimmät TOP15-listalle yltäjät ovat Betssonin papereissa seuraavat: Li Andersson (vas.), Jutta Urpilainen (sd.), Sanna Marin (sd.), Jaana Pelkonen (kok.), Annika Saarikko (kesk.), Anna-Maja Henriksson (r.), Elina Lepomäki (kok.) ja Laura Huhtasaari (ps.).

Jussi Halla-aho on asiantuntijatyöryhmän mielestä vaalien todennäköisin äänikuninkaallinen. Naisista eniten ääniä rohmunnee Li Andersson, seuraajinaan Pelkonen ja Marin.

- Anderssonilla on hyvä pohja olemassa viime vaaleista, ja tv-tenteissä näkyvyys on näissä vaaleissa taattu. Omassa puolueessaan hän on kovassa nosteessa. Jaana Pelkonen on puhutellut liberaaleja äänestäjiä kannanotoillaan helposti ymmärrettävistä aiheista, kuten alkoholilaista ja perintöverosta, yksi työryhmän jäsenistä arvioi.

- Sanna Marin taas on hoitanut tonttiaan demarien puheenjohtajistossa mallikkaasti samalla, kun puolueen kannatus on kiivennyt korkeuksiin. Elina Lepomäki puolestaan on arvostettu asiantuntija ja edistyksellisen politiikan lipunkantaja, joka haastaa kokoomuksen sisäisessä taistossa esimerkiksi Antti Häkkäsen.

- Laura Huhtasaari voisi olla jopa koko vaalien suurimpia ääniharavia, mutta hänen vaalipiirinsä [Satakunta] on äänikuningatar-kisaan auttamatta liian pieni.

Kertoimet: Vaalien äänikuningatar?
Li Andersson 1.20
Jaana Pelkonen 3.50
Sanna Marin 3.50
Elina Lepomäki 9.00
Laura Huhtasaari 9.00
Annika Saarikko 12.00
Joku muu 50.00

Tuleeko naisedustajien ennätys (vähintään 86 naiskansanedustajaa)?
Kyllä 1.25
Ei 3.55

Enemmistö naisia koko maan TOP15-äänimäärissä?
Kyllä 1.68
Ei 2.05

Lyö vetoa täällä:
http://record.betsson.com/_gO8MijmD0R5iD4BKgV_wlGNd7ZgqdRLk/1/


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport