Mika Häkkinen ennustaa: "2018 tasaisempia F1-kisoja"

28.12.2017 - 14:24:52


Formulalegenda ja Unibetin F1 Insider Mika Häkkinen nostaa kauden päätöskolumnissaan esiin vuoden onnistujat ja Mercedeksen menestyksen taustalla vaikuttavat tekjiät. Häkkinen arvioi samalla jo ensi kauden asetelmia.

Lyö vetoa tulevasta F1-kaudesta täällä:
http://adserving.unibet.com/redirect.aspx?pid=8064&bid=3191

Häkkisen kolumni:

Kun miettii päättynyttä F1-kautta, on helppo ajatella, että Mercedeksen ja Lewis Hamiltonin menestys tuli taas helpolla, mutta näin ei todellakaan ollut. Heidän piti paiskia töitä, ja kauden alkupuoli todistaa sen. Ensimmäisissä yhdeksässä kilpailussa nähtiin neljä eri voittajaa. Sebastian Vettel ja Lewis voittivat molemmat kolme kisaa, Valtteri Bottas kaksi ja Daniel Ricciardo vei yhden voiton Red Bullille. Mercedes on dominoinut ykkösiä hybridimoottorien saavuttua, mutta tämän kauden auton kanssa he olivat ongelmissa. He taisivat kuvailla sitä “diivaksi”, sillä koskaan ei oikein tiennyt, mitä odottaa. Joskus auto oli erittäin nopea, mutta toisinaan takapää oli epävakaa ja säätöjen kanssa oli tekemistä. Se vaikeutti Lewisin ajoa, vaikka hänellä oli paljon kokemusta Mersun edellisistä autoista. Valtterin kohdalla se puolestaan tarkoitti sitä, että ensikosketus uuteen talliin ei ollut helppo. Hänellä oli muutenkin paljon opeteltavaa, ja auton ongelmat lisäsivät haastetta.

Joidenkin mielestä Lewisin kauden käännekohta tapahtui kesätauon jälkeen, jolloin hän voitti kolme kisaa putkeen Spassa, Monzassa ja Singaporessa. Minusta tärkein tekijä oli ylivoimainen voitto Silverstonen kotikisassa. Mercedes oli ahkeroinut hänen taustallaan ymmärtääkseen autoa ja saadakseen kaiken irti sääntöuudistuksista. Käydessäni Barcelonan talvitesteissä huomasin, että uudet autot olivat erittäin nopeita. Ne olivat suurempia, niissä oli leveämmät renkaat ja paljon enemmän downforcea. Se teki niiden ajamisesta ehdottomasti vaativampaa.

Mercedes uurasti saadakseen “diivansa” käyttäytymään, ja tällöin tiimityö on erittäin tärkeää. Menestyksekkään F1-tiimin toiminnassa on mukana valtavasti ihmisiä. Jokaisen tehtaalla on annettava kaikkensa, jotta ongelmat saadaan ratkaistua ja autosta tulee entistä nopeampi. Tiimityön merkitys korostui jopa kuljettajien välillä: Unkarissa Valtteri luovutti sijoituksensa Lewisille, ja kun tämä ei saavuttanutkaan Kimi Räikkösen Ferraria ja kakkossijaa, hän antoi sijoituksen takaisin. Se osoitti kuljettajien ja tallijohdon kypsyyden ja ammattimaisuuden.

Neljän maailmanmestaruuden voittaminen on Lewisilta vaikuttava saavutus. Huomaa, että hän on yhä nälkäinen. Se on erittäin tärkeää. Kun olin voittanut mestaruuden vuosina 1998 ja 1999, lähdin kauteen 2000 tavoitteenani voittaa kolmas mestaruus, mutta niin ei käynyt. Sen vuoden jälkeen energiatasoni laski hieman, ja pian jäinkin eläkkeelle. Jotkut kuljettajat ovat tyytyväisiä yhteen mestaruuteen, toiset haluavat jatkaa.

Michael Schumacher pystyi piiskaamaan itseään vuosi toisensa jälkeen, mutta kovin moni ei pysty pitämään moista motivaatiotasoa yllä. Oli todella hienoa nähdä Valtterin voittavan kaksi kisaa. Hän on vahva ja tasapainoinen kaveri. Venäjän ja Itävallan voitot osoittavat, että hän pystyy voittamaan. Kauden keskivaihe oli hänelle hieman vaikea, mutta tiedän, että hän on tehnyt kovasti töitä päästäkseen sinne missä on. Voitte olla varmoja siitä, että hän käyttää talvitauon hyödyntääkseen oppimaansa.

Sekä Ferrari että Red Bull olivat vahvoja tänä vuonna. Kauden alkupuoliskolla näytti mahdolliselta, että Ferrari pystyisi haastamaan Mercedeksen mestaruustaistossa. Tiesimme Mercedeksen olevan todella nopea Spassa ja Monzassa, joten Singapore oli Ferrarin tilaisuus palata voittokantaan. Lähtösuoran kolari Sebastian Vettelin, Max Verstappenin ja Kimi Räikkösen välillä ei ainoastaan keskeyttänyt heidän kilpailuaan, vaan myös teki lopun Ferrarin mestaruusmahdollisuuksista.

Tämän lisäksi talli kärsi luotettavuusongelmista, ja ymmärsin, miten kovien paineiden alla se oli. Ehkä he olivat puristaneet liian kovaa pysyäkseen Mercedeksen kyydissä. Tämän takia F1 on armoton laji.

Red Bullin suoritukset eivät olleet yhtä tasaisia, mutta talli toi kauteen oman mausteensa. Kuten olen aiemmin sanonut, Max Verstappen erottui tällä kaudella edukseen, koska hänen menoaan on niin jännittävä katsella. Malesian ja Meksikon voitot osoittivat, että Max tiimeineen on vahvistunut. Lisäksi Daniel Ricciardo voitti Bakussa, joten Ferrari ja Mercedes eivät voineet ottaa löysin rantein.

Kolmen kärkitallin takana tapahtui mielenkiintoisia asioita, etenkin uuden sukupolven kuljettajien kohdalla. Stoffel Vandoornea, Esteban Oconia ja Carlos Sainzia on mukava katsella. Kun muistaa, että heidän tallitoverinsa Fernando Alonso, Sergio Pérez ja Nico Hülkenberg ovat erittäin nopeita, F1:n nuoret lupaukset ovat ehkä parempia kuin koskaan.

Kauden 2017 negatiiviset puolet liittyivät jatkuviin ratarajojen ylityksiin sekä naurettavan suuriin lähtöruuturangaistuksiin, joita jaettiin kuljettajille moottoriongelmien takia. Olen jo tehnyt selväksi kantani ratarajoihin. Ne ovat olemassa hyvästä syystä, ja nykykuljettajien pitäisi kunnioittaa niitä. Vaihtoehto on palata vanhoihin korkeisiin kanttareihin, jotka ovat erittäin vaarallisia ja voivat singota auton ilmaan. Moottorirangaistusten suhteen FIA on yksinkertaistanut järjestelmää vuotta 2018 varten, mutta koska sallittujen moottoreiden määrä putoaa neljästä kolmeen, uskon että näemme yhä ongelmia pitkän ja vaativan kauden aikana.

Hyvää on se, että kaudella 2018 näemme taatusti entistä enemmän kilpailua. Olen varma, että Mercedes on yhä talli, joka pitää lyödä. Mutta Ferrari hyödyntää tänä vuonna oppimaansa, ja McLaren liittyy Red Bullin seuraan Renaultin moottoriasiakkaana.

Tiedän, kuinka innoissaan koko McLaren on aloittaessaan uuden kappaleen historiassaan. Heillä on valtava voitonnälkä muutaman vaikean kauden jälkeen. Zak Brown on eräs varikon kunnianhimoisimmista kavereista, ja koko McLarenin organisaatio paiskii töitä varmistaakseen, että paremmat ajat ovat edessä.

Lisäksi Renaultin talli ottaa edistysaskelia, Honda yrittää palauttaa maineensa Toro Rosson kanssa ja Alfa Romeo antaa nimensä Sauberin kylkeen. Kaudessa 2018 on siis paljon odotettavaa.

Lyö vetoa tulevasta F1-kaudesta täällä:
http://adserving.unibet.com/redirect.aspx?pid=8064&bid=3191


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mika Häkkinen tarjoaa fanikamaa

11.12.2018 06:02:03